Детски маски – всичко, което трябва да знаем

29.04.2023 09:18:21

Детски маски – всичко, което трябва да знаем

Обичайно родителите се интересуват от детски маски за защита от смога, прахта, алергените и замърсяването като цяло, щом настъпят по-студените месеци от ноември до март. Тогава за децата с астма или с други сериозни респираторни заболявания настъпват лоши времена, а дори и здравите деца страдат от тежкия въздух.

Тази година ни изненада с нови причини да се замислим сериозно за защита на децата ни от разпространението на вируси по въздушно-капков път с маска. Да, говорим за Covid-19, но това е само повод да затвърдим своето мнение, че детски маски с качествен филтър не са излишни в големия град, дори и без извънредна заплаха.

Защо децата са сред най-податливите на сериозни здравословни проблеми от замърсяването на въздуха?

Първо, децата нямат изградените защитни функции, които има при възрастните индивиди. Вътрешните им органи не са напълно развити. Поради това замърсяването на въздуха уврежда белодробната функция на децата, дори при по-ниски нива на експозиция. (1)(2) Замърсяването на въздуха влияе върху мозъка и нервната система, което води до по-ниски резултати от когнитивните тестове, като се отразява негативно на умственото и двигателното развитие. Също така при децата средните вдишвания за минута са повече при нормален възрастен. Те също живеят по-близо до земята, където някои замърсители достигат пикови концентрации – във време, когато мозъкът и телата им все още се развиват.  (3)

Според Световната Здравна Организация (СЗО) в световен мащаб 93% от децата в света под 15-годишна възраст са изложени на нива от фини прахови частици (PM2,5) над нормите за качество на въздуха на СЗО. По-точно това включва 630 милиона деца под 5-годишна възраст и 1,8 милиарда деца под 15 години. (4)

По същество днес ще ви срещнем с най-важната информация, която да ви помогне да изберете детски маски, които да защитят вашето дете, но и да не му пречат и на закрито, където се изисква носенето им понякога.

Размерът е от значение

Ще започнем с очевидното. Има детски маски и за възрастни. Също както при дрехите или шапките размерът има значение, затова не е едно и също дали вие и децата ви ще използвате един и същ вид маска, която не е съобразена с особеностите на лицето ви. На пазара има разнообразие от детски маски, които са съобразени с възрастта по десен и размер, но също толкова важно е и да видите как се захваща. Често обикновените ластици дразнят нежната кожа около ухото, опъват я, понякога връзките бързо се отпускат и не осигуряват плътен слой площ за обдишване. Затова изберете маска с меки ластични захващания, които не са твърде стегнати. Захватът зад ухото прави маската по-компактна и лесна за слагане.

Child-protection-mask-greece-fail

Предозиране: При започване на учебната година в Гърция 15/09/2020, маските поръчани по обществена поръчка за учениците са преоразмерени. “Гръцките родители с риск да вземат друго дете от училище”

Не съдете за детските маски по картинката

Да, детските маски обикновено се различават от тези за възрастните по цветовете. Те са шарени, с картинки, с цел да свалят напрежението от ограниченията и създадат положителна нагласа у малките към този, особено сега, по-скоро нов аксесоар. Но качествените детски маски се отличават и по тъканите.

Нека кажем, че обикновените, еднократни маски, също както при възрастните, не се препоръчват да се носят повече от 2 часа сумарно. Еднопластовите платнени предпазни средства, от своя страна, са за многократна употреба, но без филтър не защитават добре както от замърсяванията на въздуха на открито, така и на закрито. А в контекста на вирусите, през памучните маски преминават голямо количество аерозоли. Качествените защитни маски са сертифицирани FFP2 или N95 респиратори или медицински маски. Причината е, че и при двете маски има слой от meltblown, който е основен филтриращ слой.

Маските със сертифициран FFP филтър предпазват децата ви и от мръсен въздух, и от вируси, пренасяни по въздушно капков път (в аерозоли).  По-точно маска с защита с FFP2 сертификат, която филтрира поне 95% от праховите частици до 0,3 микрона и на 99% аеризолите (преносителите на вируса по въздушно капков път). Сходни параметри, почти аналогични имат маските по американския N95 стандарт. Проверете с какви слоеве филтри е маската и как се поддържа.

В заключение, филтърът е много важен. Проверете с колко филтри е маската и как се поддържа и проверете дали той е вграден. За децата не е подходящото да използват маски с филтри тип подръчни материали – плат, салфетки, превързочни материали, защото лесно ще се губят и няма как да следите дали работят.

multilayer -filter-bg

С или без клапи

Да носиш маска в продължение на 2, камо ли 5 часа си е предизвикателство. След много емпирични опити (над 100) включително и тестове в лаборатории доказахме, че за лесно и удобно дишане са важни две неща – клапите и общата площ на филтрация. Клапите са изключително важни за отвеждането на издишания въздух извън обема на маската. В противен случай ние вдишваме обратно издишания въглероден диоксид и насищаме организма си с него. Макар количеството въглероден диоксид да няма дълготрайни последствия (както някои мнения се появяват) то води до задъхване, замайване и умора. 

При носене на висок клас маска без клапи идва друг проблем – задух и натоварване на мускулите отговарящи за дишането. Трудно се изкарва продължително време и може да доведе до други усложнения.

children mask - bg

Защо е невярна информацията, че маски с клапи са опасни?

Всъщност първоначалният тест е от опитна обстановка в университет, резултатът от който бе цитиран през много източници и така като развален телефон се изкриви самата истина. 

Един прост научен експеримент от учени на университета в Дюк, който тества няколко маски от различни тъкани с low-cost лазерна апаратура. Не е метод от сертифицирана лаборатория или нещо подобно. Основният резултат от проучването е, че сертифицираните маски са много по-надеждни от памучните или подобни на салфетки маски. Впоследствие бегло се споменава обобщен резултат за маските с и без клапи.

В тази публикация се говори общо за маски с клапи. Не за сертифицирани такива.

Сертифицираните маски с клапи работят добре. При FFP тестовете (европейско сертифициране) се тества респираторът в полеви условия, където 10 на брой различни тестъри говорят, бягат, мърдат си главата нагоре, надолу. По време на теста се пръска с цветна течност. При края на теста се отчита количество преминали аерозоли. Той реално тества именно действието на клапите и как маската прилепва към лицето.

За финал: Зависи от самия вид клапа. При сертифициран продукт подобен сценарий е малко възможен.

Детските маски не ни задушават и не причиняват ацидоза

Типичен пример за инфодемията е тази хипотеза. Тръгва от статия на испански език, която се разпространява мълниеносно в Латинска Америка. В последствие се превежда на английски и набира особена популярност чрез нигерийски сайт (да, класика). Социалните мрежи и основно фейсбук помагат да се разпространи тази пикантна “новина” сред много хора и отново по развален телефон чрез една абсурдна теза, хора започнаха да говорят за ацидоза. 

Ето и фактите. Маските са една полупропусклива мембрана, която стои между дихателната система и външната среда. Поради това винаги е по-добре да се ползват сертифицирани маски, които отговарят на международни технологични изисквания и са минали през лабораторен контрол. Специално за FFP2 маските пропускливостта на мембраната се измерва при две степени на налягане и съответно респираторът е нужно да премине нормите за дебит.

При маски с клапи, въглеродният диоксид напуска по-бързо и лесно обема на маската (както вече обсъдихме в горния абзац). Но дори и маската да няма клапи, количеството на CO2 в обема на маската не би могъл да причини трайни увреждания на здравето.

Детските маски са дългосрочна инвестиция

Всеки родител знае, че понякога детските стоки са скъпи, защото бързо излизат от употреба. Такъв е случаят с част от играчките, с тематични дрехи и аксесоари… В този ред на мисли дали си струва ежеседмичната редовна покупка на еднократни маски или да инвестираме в 2 или 3 детски маски за многократна употреба, с качествен филтър, които да служат дълго. Понякога цената е фактор за това решение, но на пазара има достатъчно разнообразие от модели и степени на защита, които да ни дават възможност за избор – информиран и добре премислен.

AirLief-mask-for-child

5 съвета как да се грижим за детските маски

Формулирахме няколко кратки съвета за това как да поддържаме маската на детето си безопасна и как то само да го прави, разбира се, за какво да внимаваме при избора и при нейната употреба на открито и в затворени помещения.

1) Обяснете на детето си ясно и спокойно защо е важно и необходимо да носи маска. Най-важното е да му/ѝ кажете, че маската е лична и не се споделя. Покажете му и направете тренировки с него как да я слага и сваля, кога да го прави.

2) Важно е маската да се слага и сваля с чисти и дезинфекцирани ръце. Ако е с филтър, той да не се пипа, нито се намества с мръсни ръце. Накратко: „Пипаме маската или филтъра само с чисти ръце!“

3) На закрито може да се ползва голямо разнообразие от маски, като е добре да следим за конденза в маската и да я оставяме отворена, когато не я ползваме.

4) Ако детето е ученик, е важно още преди началото на учебната година или в началото да му създадем навика да я ползва само по предназначение, не за игра. Също така да я носи в чист плик или кутия, опаковка, която няма достъп до храна или химикалки, моливи, т.н. Ако я носи навън, при придвижване пеша по пътни артерии с голям трафик, маската може да се носи и по-дълго време, но винаги с уговорката, че в парка или на чист въздух се сваля.

5) И накрая, независимо какви са причините да учим детето си да носи маска, е важно да му покажем, че това е въпрос на здраве и хигиена. Затова чистите и дезинфекцирани ръце винаги са преди маската!

Потърсете маската за вашето дете, която му приляга на лицето и се убедете, че то осъзнава защо я носи, но го прави без страх, а с желание, или поне без това да му създава физически или емоционален дискомфорт. Маските не е задължително да пораждат неприятни конотации и чувства, особено детските маски.

Източници: 

(1) Perera, F. P. (2017). Multiple threats to child health from fossil fuel combustion: impacts of air pollution and climate change. Environmental health perspectives, 125 (2), 141-148. (2) Korten, I., Ramsey, K., & Latzin, P. (2017). Air pollution during pregnancy and lung development in the child. Pediatric respiratory reviews, 21, 38-46. (3) Salvi, S. (2007). Health effects of ambient air pollution in children. Pediatric respiratory reviews, 8 (4), 275-280. (4) World Health Organization. (2018). Air pollution and child health: prescribing clean air: summary (No. WHO / CED / PHE / 18.01). World Health Organization.

Коментари

Тази статия все още няма коментари

Остави коментар

Статии

Статии AirLief.bg

Детски маски – всичко, което трябва да знаем

Детски маски – всичко, което трябва да знаем

Детските маски са често обект както на полемики, така и на невярна информация. Да научим всичко най-важно за детските маски според науката. Детските маски са често обект както на полемики, така и на невярна информация. Да научим всичко най-важно за детските маски според науката. 2023-04-29T09:19:57+03:00 Детски маски – всичко, което трябва да знаем

<p><span>Обичайно родителите се интересуват от детски маски за защита от смога, прахта, алергените и замърсяването като цяло, щом настъпят по-студените месеци от ноември до март. Тогава за децата с астма или с други сериозни респираторни заболявания настъпват лоши времена, а дори и здравите деца страдат от тежкия въздух.</span></p> <p><span>Тази година ни изненада с нови причини да се замислим сериозно за защита на децата ни от разпространението на вируси по въздушно-капков път с маска. Да, говорим за Covid-19, но това е само повод да затвърдим своето мнение, че детски маски с качествен филтър не са излишни в големия град, дори и без извънредна заплаха.</span></p> <h3><span>Защо децата са сред най-податливите на сериозни здравословни проблеми от замърсяването на въздуха?</span></h3> <p><span>Първо, децата нямат изградените защитни функции, които има при възрастните индивиди. Вътрешните им органи не са напълно развити. Поради това замърсяването на въздуха уврежда белодробната функция на децата, дори при по-ниски нива на експозиция. (1)(2) Замърсяването на въздуха влияе върху мозъка и нервната система, което води до по-ниски резултати от когнитивните тестове, като се отразява негативно на умственото и двигателното развитие. Също така при децата средните вдишвания за минута са повече при нормален възрастен. Те също живеят по-близо до земята, където някои замърсители достигат пикови концентрации &ndash; във време, когато мозъкът и телата им все още се развиват.&nbsp; (3)</span></p> <p><span>Според Световната Здравна Организация (СЗО) в световен мащаб 93% от децата в света под 15-годишна възраст са изложени на нива от фини прахови частици (PM2,5) над нормите за качество на въздуха на СЗО. По-точно това включва 630 милиона деца под 5-годишна възраст и 1,8 милиарда деца под 15 години. (4)</span></p> <p><span>По същество днес ще ви срещнем с най-важната информация, която да ви помогне да изберете детски маски, които да защитят вашето дете, но и да не му пречат и на закрито, където се изисква носенето им понякога.</span></p> <h2>Размерът е от значение</h2> <p><span>Ще започнем с очевидното. Има детски маски и за възрастни. Също както при дрехите или шапките размерът има значение, затова не е едно и също дали вие и децата ви ще използвате един и същ вид маска, която не е съобразена с особеностите на лицето ви. На пазара има разнообразие от детски маски, които са съобразени с възрастта по десен и размер, но също толкова важно е и да видите как се захваща. Често обикновените ластици дразнят нежната кожа около ухото, опъват я, понякога връзките бързо се отпускат и не осигуряват плътен слой площ за обдишване. Затова изберете маска с меки ластични захващания, които не са твърде стегнати. Захватът зад ухото прави маската по-компактна и лесна за слагане.</span></p> <div id="attachment_27034" class="wp-caption aligncenter"><img aria-describedby="caption-attachment-27034" loading="lazy" class="size-medium wp-image-27034" src="https://airlief.bg/wp-content/uploads/sites/2/2021/02/child-protecton-mask-greece-fail-600x329-1.jpg" alt="Child-protection-mask-greece-fail" width="600" height="329" /> <p id="caption-attachment-27034" class="wp-caption-text"><em>Предозиране: При започване на учебната година в Гърция 15/09/2020, маските поръчани по обществена поръчка за учениците са преоразмерени. &ldquo;Гръцките родители с риск да вземат друго дете от училище&rdquo;</em></p> </div> <h2><b>Не съдете за детските маски по картинката</b></h2> <p><span>Да, детските маски обикновено се различават от тези за възрастните по цветовете. Те са шарени, с картинки, с цел да свалят напрежението от ограниченията и създадат положителна нагласа у малките към този, особено сега, по-скоро нов аксесоар. Но качествените детски маски се отличават и по тъканите.</span></p> <p><span>Нека кажем, че обикновените, еднократни маски, също както при възрастните, не се препоръчват да се носят повече от 2 часа сумарно. Еднопластовите платнени предпазни средства, от своя страна, са за многократна употреба, но без филтър не защитават добре както от замърсяванията на въздуха на открито, така и на закрито. А в контекста на вирусите, през памучните маски преминават голямо количество аерозоли. Качествените защитни маски са сертифицирани FFP2 или N95 респиратори или медицински маски. Причината е, че и при двете маски има слой от meltblown, който е основен филтриращ слой.</span></p> <p><span>Маските със сертифициран FFP филтър предпазват децата ви и от мръсен въздух, и от вируси, пренасяни по въздушно капков път (в аерозоли).&nbsp; По-точно маска с защита с FFP2 сертификат, която филтрира поне 95% от праховите частици до 0,3 микрона и на 99% аеризолите (преносителите на вируса по въздушно капков път). Сходни параметри, почти аналогични имат маските по американския N95 стандарт. Проверете с какви слоеве филтри е маската и как се поддържа.</span></p> <p><span>В заключение, филтърът е много важен. Проверете с колко филтри е маската и как се поддържа и проверете дали той е вграден. За децата не е подходящото да използват маски с филтри тип подръчни материали &ndash; плат, салфетки, превързочни материали, защото лесно ще се губят и няма как да следите дали работят.</span></p> <p><img loading="lazy" class="size-full wp-image-27048 aligncenter" src="https://airlief.bg/wp-content/uploads/sites/2/2021/02/multilayer-bg.png" alt="multilayer -filter-bg" width="231" height="245" /></p> <h2>С или без клапи</h2> <p><span>Да носиш маска в продължение на 2, камо ли 5 часа си е предизвикателство. След много емпирични опити (над 100) включително и тестове в лаборатории доказахме, че за лесно и удобно дишане са важни две неща &ndash; клапите и общата площ на филтрация. Клапите са изключително важни за отвеждането на издишания въздух извън обема на маската. В противен случай ние вдишваме обратно издишания въглероден диоксид и насищаме организма си с него. Макар количеството въглероден диоксид да няма дълготрайни последствия (както някои мнения се появяват) то води до задъхване, замайване и умора.&nbsp;</span></p> <p><span>При носене на висок клас маска без клапи идва друг проблем &ndash; задух и натоварване на мускулите отговарящи за дишането. Трудно се изкарва продължително време и може да доведе до други усложнения.</span></p> <p><img loading="lazy" class="size-medium wp-image-27050 aligncenter" src="https://airlief.bg/wp-content/uploads/sites/2/2021/02/children-mask-bg-600x283-1.png" alt="children mask - bg" width="600" height="283" /></p> <h3><span>Защо е невярна информацията, че маски с клапи са опасни?</span></h3> <p><span>Всъщност първоначалният тест е от опитна обстановка в университет, резултатът от който бе цитиран през много източници и така като развален телефон се изкриви самата истина.&nbsp;</span></p> <p><span>Един прост научен експеримент от учени на университета в Дюк, който тества няколко маски от различни тъкани с low-cost лазерна апаратура. Не е метод от сертифицирана лаборатория или нещо подобно. Основният резултат от проучването е, че сертифицираните маски са много по-надеждни от памучните или подобни на салфетки маски. Впоследствие бегло се споменава обобщен резултат за маските с и без клапи.</span></p> <p><span>В тази публикация се говори общо за маски с клапи. Не за сертифицирани такива.</span></p> <p><span>Сертифицираните маски с клапи работят добре. При FFP тестовете (европейско сертифициране) се тества респираторът в полеви условия, където 10 на брой различни тестъри говорят, бягат, мърдат си главата нагоре, надолу. По време на теста се пръска с цветна течност. При края на теста се отчита количество преминали аерозоли. Той реално тества именно действието на клапите и как маската прилепва към лицето.</span></p> <p><span>За финал: Зависи от самия вид клапа. При сертифициран продукт подобен сценарий е малко възможен.</span></p> <h2>Детските маски не ни задушават и не причиняват ацидоза</h2> <p><span>Типичен пример за инфодемията е тази хипотеза. Тръгва от статия на испански език, която се разпространява мълниеносно в Латинска Америка. В последствие се превежда на английски и набира особена популярност чрез нигерийски сайт (да, класика). Социалните мрежи и основно фейсбук помагат да се разпространи тази пикантна &ldquo;новина&rdquo; сред много хора и отново по развален телефон чрез една абсурдна теза, хора започнаха да говорят за ацидоза.&nbsp;</span></p> <p><span>Ето и фактите. Маските са една полупропусклива мембрана, която стои между дихателната система и външната среда. Поради това винаги е по-добре да се ползват сертифицирани маски, които отговарят на международни технологични изисквания и са минали през лабораторен контрол. Специално за FFP2 маските пропускливостта на мембраната се измерва при две степени на налягане и съответно респираторът е нужно да премине нормите за дебит.</span></p> <p><span>При маски с клапи, въглеродният диоксид напуска по-бързо и лесно обема на маската (както вече обсъдихме в горния абзац). Но дори и маската да няма клапи, количеството на CO2 в обема на маската не би могъл да причини трайни увреждания на здравето.</span></p> <h2>Детските маски са дългосрочна инвестиция</h2> <p><span>Всеки родител знае, че понякога детските стоки са скъпи, защото бързо излизат от употреба. Такъв е случаят с част от играчките, с тематични дрехи и аксесоари&hellip; В този ред на мисли дали си струва ежеседмичната редовна покупка на еднократни маски или да инвестираме в 2 или 3 детски маски за многократна употреба, с качествен филтър, които да служат дълго. Понякога цената е фактор за това решение, но на пазара има достатъчно разнообразие от модели и степени на защита, които да ни дават възможност за избор &ndash; информиран и добре премислен.</span></p> <p><img loading="lazy" class="size-medium wp-image-27052 aligncenter" src="https://airlief.bg/wp-content/uploads/sites/2/2021/02/airlief-mask-for-child-600x600-1.jpg" alt="AirLief-mask-for-child" width="600" height="600" /></p> <h2><b>5 съвета как да се грижим за детските маски</b></h2> <p><span>Формулирахме няколко кратки съвета за това как да поддържаме маската на детето си безопасна и как то само да го прави, разбира се, за какво да внимаваме при избора и при нейната употреба на открито и в затворени помещения.</span></p> <p><span><strong>1)</strong>&nbsp;Обяснете на детето си ясно и спокойно защо е важно и необходимо да носи маска.&nbsp;</span><span>Най-важното е да му/ѝ кажете, че маската е лична и не се споделя. Покажете му и&nbsp;</span><span>направете тренировки с него как да я слага и сваля, кога да го прави.</span><span><br /></span></p> <p><span><strong>2)&nbsp;</strong>Важно е маската да се слага и сваля с чисти и дезинфекцирани ръце. Ако е с&nbsp;</span><span>филтър, той да не се пипа, нито се намества с мръсни ръце. Накратко: &bdquo;Пипаме маската или филтъра само с чисти ръце!&ldquo;</span></p> <p><strong>3)</strong><span>&nbsp;</span><span>На закрито може да се ползва голямо разнообразие от маски, като е добре да&nbsp;</span><span>следим за конденза в маската и да я оставяме отворена, когато не я ползваме.</span></p> <p><strong>4)</strong><span>&nbsp;</span><span>Ако детето е ученик, е важно още преди началото на учебната година или в&nbsp;</span><span>началото да му създадем навика да я ползва само по предназначение, не за&nbsp;</span><span>игра. Също така да я носи в чист плик или кутия, опаковка, която няма достъп&nbsp;</span><span>до храна или химикалки, моливи, т.н. Ако&nbsp;</span><span>я носи навън, при придвижване пеша по&nbsp;</span><span>пътни артерии с голям трафик, маската може да се носи и по-дълго време, но&nbsp;</span><span>винаги с уговорката, че в парка или на чист въздух се сваля.</span><span><br /></span></p> <p><strong>5)</strong><span>&nbsp;</span><span>И накрая, независимо какви са причините да учим детето си да носи маска, е важно&nbsp;</span><span>да му покажем, че това е въпрос на здраве и хигиена. Затова чистите и дезинфекцирани ръце винаги са преди маската!</span><span><br /></span></p> <p><span>Потърсете маската за вашето дете, която му приляга на лицето и се убедете, че то осъзнава защо я носи, но го прави без страх, а с желание, или поне без това да му създава физически или емоционален дискомфорт. Маските не е задължително да пораждат неприятни конотации и чувства, особено детските маски.</span></p> <p><span><strong></strong></span></p> <p><span><strong></strong></span></p> <p><span><strong>Източници:</strong>&nbsp;</span></p> <p><span>(1) Perera, F. P. (2017). Multiple threats to child health from fossil fuel combustion: impacts of air pollution and climate change. Environmental health perspectives, 125 (2), 141-148. (2) Korten, I., Ramsey, K., &amp; Latzin, P. (2017). Air pollution during pregnancy and lung development in the child. Pediatric respiratory reviews, 21, 38-46. (3) Salvi, S. (2007). Health effects of ambient air pollution in children. Pediatric respiratory reviews, 8 (4), 275-280. (4) World Health Organization. (2018). Air pollution and child health: prescribing clean air: summary (No. WHO / CED / PHE / 18.01). World Health Organization.</span></p>

Сравнение на продукти