Как да избереш маска за колело против мръсен въздух?

13.09.2023 18:49:36

Как да избереш маска за колело против мръсен въздух?

„Как да избера маска за колоездене?“, „Маски за замърсяване за велосипед - работят ли?“ и „Коя маска за колело против мръсен въздух да избера?“ са въпроси, които хората задават твърде много пъти в наши дни. Ето защо решихме да отговорим на един от нашите приятели колоездачи - Анна.

 Здравейте, казвам се Анна. Аз съм колоездач на 25 години и искам да си купя маска, която ще ме предпази от мръсния въздух. Можете ли да ми дадете няколко съвета как да избера правилната маска? Какво трябва да търся, когато избирам маска против замърсяване като цяло?

Анна се обърна към нас с въпроса си. Можете да направите същото тук

Качеството на въздуха в повечето големи градове е достатъчно мръсно, за да затруднява дишането на велосипедисти, като Ана. За щастие има начини да намалите излагането си на вредни замърсители във въздуха с правилна маска за велосипед. Разбира се, знаем, че не искате да изглеждате като Дарт Вейдър всеки път, когато излизате. От друга страна също не искате да звучите като Чубака!

Добрата новина е, че сега се предлагат съвременни велосипедни маски. Онези, които няма да осигурят комфортно пътуване на 100%, но предлагат пълна защита, както и връзка със вашия смартфон.

Избягване от най-лошото замърсяване на въздуха

Преди да се заемем с избора на правилната маска за велосипеди, може да ви заинтересуват няколко други съвета, за да избегнете замърсяването на въздуха. Ако се наслаждавате на бавно колоездене в провинцията или крайбрежната алея, няма нужда да се притеснявате. В такива случаи със сигурност можете да дишате по-лесно - буквално! И, разбира се, някои колоездачи (обикновено по-възрастни) просто използват колелото си за развлекателни цели.

Ние знаем, че за онези колоездачи, които живеят и редовно карат в голям град, картината е страшна. Вероятно знаете, че замърсяването е два или три пъти по-лошо около натоварените градски пътища от страничните маршрути. Това е така, защото в допълнение към замърсяването от автомобили има и високи сгради, които улавят замърсяването на въздуха. Това го прави двойно по-зле!

За щастие, изследванията показват, че освен да носят велосипедна маска, колоездачите могат да намалят излагането си на черен въглерод и въглероден оксид, като използват алтернативни странични пътища вместо главни булеварди.

Единственият недостатък от подобен път е, че пътуването ви става по-дълго. По този начин може да стигнете до вдишване на толкова вредни частици при едночасово пътуване през страничните улици, колкото над 30 минути по замърсен главен път - както показа скорошно научно здравно проучване.

Ако обаче нямате възможност да избегнете натоварен главен път, избягвайте да карате зад дълъг ред от коли, защото там идва най-големият ви риск за здравето. Затова се опитайте да стигнете до предната част на опашката.

Защо маска за колело против замърсяване е задължителна в голям град?

Преминаването и преместването към по-екологични райони, макар и похвално, не е достатъчно. Предполагаме, че вече носите каска и сигнална жилетка. Това ще ви осигури безопасно колоездене, но също така се нуждаете от велосипедна маска, за да защитите белите си дробовете.

Експертите са съгласни, че велосипедна маска помага за защита против замърсителите в големия град. Д-р Гари Фулър от King's College London казва, че колоездачната маска трябва да бъде от полза, стига да използва „субмикронни филтри за филтриране на малките частици“. Той добавя, че „плътното прилягане на лицето също е критично“.

Алисън Гоуърс от Public Health England е съгласна. „Използването на маска за лице може да бъде ефективен начин за пазене от мръсен въздух, но зависи от това дали маската приляга плътно на лицето.”

Може би най-голямото доказателство идва от Пекин, един от най-замърсените градове в света. Проучване на водещ здравен институт наскоро провери ефекта върху сърдечно-съдовите показатели на носенето на велосипедна маска по време на двучасова разходка в града. Те стигнаха до заключението, че носенето на маска наистина намалява риска за здравето от замърсяването на въздуха.

Изглежда, че жителите на Пекин са се убедили, че маска за колоездене е най-добрият начин за справяне с ужасяващото качество на въздуха. Проучване на Mintel (фирма за пазарни проучвания) показа, че 83% от китайските потребители са по-склонни да си закупят маска, отколкото други продукти, за които се предполага, че имат данни за анти-замърсители - като пречистватели на въздуха (57%) или продукти за грижа за кожата (28 на сто) и продукти за грижа за косата (само 24 на сто).

Урокът, който жителите на китайската столица очевидно са взели под вниманието е, че намирането на маска, която действа като предотвратява навлизането на вредни замърсители в тялото, е по-добре отколкото просто да купуват други продукти, за да се справят с опасността от проблема.

Избор на най-ефективната велосипедна маска против замърсяване

Може би в миналото сте експериментирали с различни маски, включително модели от хирургически тип. Честно казано, те са с ограничена защита. Трябва да намерите супер ефективна маска за колело, която ще попречи на вредните прахови частици (PM 2.5) да преминават през ноздрите ви и да гарантира комфортно каране. 

Търсете маски, които имат сертификат N95 или N99, защото тези маски могат да ви предпазят от най-малките прахови частици. Ако също се притеснявате от инфекциозни вируси и бъгове, потърсете нещо с европейска PPE или американска MDC класификация.

Друг важен фактор при избора на велосипедна маска е комфортът. Не всички маски ви позволяват да дишате лесно. Вместо това могат да ви направят горещи и задушни и както отбелязахме, те също могат да изглеждат странно. Това е основната причина, поради която някои колоездачи все още се страхуват от тях. Някои лошо проектирани велосипедни маски, ако се носят с каска, намаляват цялостната ви визия. Наскоро един писател се оплака, че видимостта е „на нивото на хартиена торба с изрязани очи“, докато носи такава.

Има няколко неща, на които трябва да внимавате, когато търсите удобна велосипедна маска. Първо, не забравяйте да изберете правилния размер за лицето си. Важно е маската да приляга плътно около устата ви. Това, което помага, е да имате маска с 2 презрамки. Само с една каишка рискувате не-правилно прилепване към лицето. Наличието на 2 презрамки гарантира, че маската е запечатана към лицето ви от 2 места.

Също така се уверете, че маската има лека метална лента, която ви помага да запечатате маската около моста на носа си. Това също ще ви предпази от попадане на замърсен въздух в маската и белите дробове.

Друг аспект, който трябва да се вземе предвид, е дали да закупите маска за еднократна употреба или такава, която може да се използва многократно и има заменяеми филтри. Препоръчваме да изберете маска за многократна употреба, тъй като тя е много по-екологична и може да ви спести пари.

Коя маска за колело ще изберете?

Анна, ние наистина вярваме, че вие ​​и вашите приятели колоездачи ще намерите този отговор полезен. Някои от членовете на нашия екип и приятелите на Airlief също са велосипедисти и ние създадохме нашите маски слушайки техните съвети и отзиви. 

Маските против мръсен въздух на Airlief са изработени от 60% рециклирани материали, които са леки и дишащи. Дизайнът с двойни презрамки и невидимата метална лента за нос помагат за правилното уплътняване на маската върху лицето ви. Филтрите ни са сменяеми и имат всички нужни сертификати за най-високата защита. Изпробвайте маската Airlief за следващото си каране.

Коментари

Тази статия все още няма коментари

Остави коментар

Статии

Статии AirLief.bg

Как да избереш маска за колело против мръсен въздух?

Как да избереш маска за колело против мръсен въздух?

Имаш нужда от маска за колело против мръсен въздух? Ние ще ти помогнем да си я избереш. Намери отговори на тези въпроси и други тук. Имаш нужда от маска за колело против мръсен въздух? Ние ще ти помогнем да си я избереш. Намери отговори на тези въпроси и други тук. 2023-09-13T18:49:36+03:00 Как да избереш маска за колело против мръсен въздух?

<p><span style="font-weight: 400;"></span></p> <p><span style="font-weight: 400;">&bdquo;Как да избера маска за колоездене?&ldquo;, &bdquo;Маски за замърсяване за велосипед - работят ли?&ldquo; и &bdquo;Коя маска за колело против мръсен въздух да избера?&ldquo; са въпроси, които хората задават твърде много пъти в наши дни. Ето защо решихме да отговорим на един от нашите приятели колоездачи - Анна.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">&nbsp;</span><span style="font-weight: 400;">Здравейте, казвам се Анна. Аз съм колоездач на 25 години и искам да си купя маска, която ще ме предпази от мръсния въздух. Можете ли да ми дадете няколко съвета как да избера правилната маска? Какво трябва да търся, когато избирам маска против замърсяване като цяло?</span></p> <p><i><span style="font-weight: 400;">Анна се обърна към нас с въпроса си. Можете да направите същото <a href="mailto:[email protected]">тук</a>.&nbsp;</span></i></p> <p><span style="font-weight: 400;">Качеството на въздуха в повечето големи градове е достатъчно мръсно, за да затруднява дишането на велосипедисти, като Ана. За щастие има начини да намалите излагането си на вредни замърсители във въздуха с правилна маска за велосипед. Разбира се, знаем, че не искате да изглеждате като Дарт Вейдър всеки път, когато излизате. От друга страна също не искате да звучите като Чубака!</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Добрата новина е, че сега се предлагат съвременни велосипедни маски. Онези, които няма да осигурят комфортно пътуване на 100%, но предлагат пълна защита, както и връзка със вашия смартфон.</span></p> <h3><span style="font-weight: 400;">Избягване от най-лошото замърсяване на въздуха</span></h3> <p><span style="font-weight: 400;">Преди да се заемем с избора на правилната маска за велосипеди, може да ви заинтересуват няколко други съвета, за да избегнете замърсяването на въздуха. Ако се наслаждавате на бавно колоездене в провинцията или крайбрежната алея, няма нужда да се притеснявате. В такива случаи със сигурност можете да дишате по-лесно - буквално! И, разбира се, някои колоездачи (обикновено по-възрастни) просто използват колелото си за развлекателни цели.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Ние знаем, че за онези колоездачи, които живеят и редовно карат в голям град, картината е страшна. Вероятно знаете, че замърсяването е два или три пъти по-лошо около натоварените градски пътища от страничните маршрути. Това е така, защото в допълнение към замърсяването от автомобили има и високи сгради, които улавят замърсяването на въздуха. Това го прави двойно по-зле!</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">За щастие, изследванията показват, че освен да носят </span><a href="https://www.theguardian.com/environment/2016/feb/05/the-truth-about-londons-air-pollution"><span style="font-weight: 400;">велосипедна маска, колоездачите могат да намалят излагането си на черен въглерод и въглероден оксид</span></a><span style="font-weight: 400;">, като използват алтернативни странични пътища вместо главни булеварди.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Единственият недостатък от подобен път е, че пътуването ви става по-дълго. По този начин може да стигнете до вдишване на толкова вредни частици при едночасово пътуване през страничните улици, колкото над 30 минути по замърсен главен път - </span><a href="https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4848179/"><span style="font-weight: 400;">както показа скорошно научно здравно проучване.</span></a></p> <p><span style="font-weight: 400;">Ако обаче нямате възможност да избегнете натоварен главен път, избягвайте да карате зад дълъг ред от коли, защото там идва най-големият ви риск за здравето. Затова се опитайте да стигнете до предната част на опашката.</span></p> <h3><span style="font-weight: 400;">Защо маска за колело против замърсяване е задължителна в голям град?</span></h3> <p><span style="font-weight: 400;">Преминаването и преместването към по-екологични райони, макар и похвално, не е достатъчно. Предполагаме, че вече носите каска и сигнална жилетка. Това ще ви осигури безопасно колоездене, но също така се нуждаете от велосипедна маска, за да защитите белите си дробовете.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Експертите са съгласни, че велосипедна маска помага за защита против замърсителите в големия град. Д-р Гари Фулър от King's College London казва, че колоездачната маска трябва да бъде от полза, стига да използва &bdquo;субмикронни филтри за филтриране на малките частици&ldquo;. Той добавя, че &bdquo;</span><a href="https://www.theguardian.com/environment/bike-blog/2015/oct/07/avoiding-pollution-on-bike-we-test-cycling-anti-pollution-masks-respro-totobobo-biologic"><span style="font-weight: 400;">плътното прилягане на лицето също е критично</span></a><span style="font-weight: 400;">&ldquo;.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Алисън Гоуърс от Public Health England е съгласна. &bdquo;Използването на маска за лице може да бъде ефективен начин за пазене от мръсен въздух, но зависи от това дали </span><a href="https://www.bbc.com/news/health-23284614"><span style="font-weight: 400;">маската приляга плътно на лицето.&rdquo;</span></a></p> <p><span style="font-weight: 400;">Може би най-голямото доказателство идва от Пекин, един от най-замърсените градове в света. Проучване на водещ здравен институт наскоро провери ефекта върху сърдечно-съдовите показатели на носенето на велосипедна маска по време на двучасова разходка в града. Те стигнаха до заключението, че носенето на маска наистина намалява </span><a href="https://particleandfibretoxicology.biomedcentral.com/articles/10.1186/1743-8977-6-8"><span style="font-weight: 400;">риска за здравето от замърсяването на въздуха.</span></a></p> <p><span style="font-weight: 400;">Изглежда, че жителите на Пекин са се убедили, че маска за колоездене е най-добрият начин за справяне с ужасяващото качество на въздуха. Проучване на Mintel (фирма за пазарни проучвания) показа, че 83% от китайските потребители са по-склонни да си закупят маска, отколкото други продукти, за които се предполага, че имат данни за анти-замърсители - като пречистватели на въздуха (57%) или продукти за грижа за кожата (28 на сто) и продукти за грижа за косата (само 24 на сто).</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Урокът, който жителите на китайската столица очевидно са взели под вниманието е, че намирането на маска, която действа като предотвратява навлизането на вредни замърсители в тялото, е по-добре отколкото просто да купуват други продукти, за да се справят с опасността от проблема.</span></p> <h3><span style="font-weight: 400;">Избор на най-ефективната велосипедна маска против замърсяване</span></h3> <p><span style="font-weight: 400;">Може би в миналото сте експериментирали с различни маски, включително модели от хирургически тип. Честно казано, те са с ограничена защита. Трябва да намерите супер ефективна маска за колело, която ще попречи на вредните прахови частици (PM 2.5) да преминават през ноздрите ви и да гарантира комфортно каране.&nbsp;</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Търсете маски, които имат сертификат N95 или N99, защото тези маски могат да ви предпазят от най-малките прахови частици. Ако също се притеснявате от инфекциозни вируси и бъгове, потърсете нещо с европейска PPE или американска MDC класификация.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Друг важен фактор при избора на велосипедна маска е комфортът. Не всички маски ви позволяват да дишате лесно. Вместо това могат да ви направят горещи и задушни и както отбелязахме, те също могат да изглеждат странно. Това е основната причина, поради която някои колоездачи все още се страхуват от тях. Някои лошо проектирани велосипедни маски, ако се носят с каска, намаляват цялостната ви визия. Наскоро един писател се оплака, че видимостта е &bdquo;на нивото на хартиена торба с изрязани очи&ldquo;, докато носи такава.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Има няколко неща, на които трябва да внимавате, когато търсите удобна велосипедна маска. Първо, не забравяйте да изберете правилния размер за лицето си. Важно е маската да приляга плътно около устата ви. Това, което помага, е да имате маска с 2 презрамки. Само с една каишка рискувате не-правилно прилепване към лицето. Наличието на 2 презрамки гарантира, че маската е запечатана към лицето ви от 2 места.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Също така се уверете, че маската има лека метална лента, която ви помага да запечатате маската около моста на носа си. Това също ще ви предпази от попадане на замърсен въздух в маската и белите дробове.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Друг аспект, който трябва да се вземе предвид, е дали да закупите маска за еднократна употреба или такава, която може да се използва многократно и има заменяеми филтри. Препоръчваме да изберете маска за многократна употреба, тъй като тя е много по-екологична и може да ви спести пари.</span></p> <h3><span style="font-weight: 400;">Коя маска за колело ще изберете?</span></h3> <p><span style="font-weight: 400;">Анна, ние наистина вярваме, че вие ​​и вашите приятели колоездачи ще намерите този отговор полезен. Някои от членовете на нашия екип и приятелите на Airlief също са велосипедисти и ние създадохме нашите маски слушайки техните съвети и отзиви.&nbsp;</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Маските против мръсен въздух на Airlief са изработени от 60% рециклирани материали, които са леки и дишащи. Дизайнът с двойни презрамки и невидимата метална лента за нос помагат за правилното уплътняване на маската върху лицето ви. Филтрите ни са сменяеми и имат всички нужни сертификати за най-високата защита. Изпробвайте маската Airlief за следващото си каране.</span></p>

Сравнение на продукти