Каква е разликата между PM 2.5 и PM 10?

13.09.2023 19:28:05

Каква е разликата между PM 2.5 и PM 10?

В момента не се чувствам добре в родния си град. Страдам от натрупване от фини прахови частици във въздуха - известни в търговията като PM 2.5 и PM 10. Може би никога не сте чували за тях, но ако живеете в град, който има проблеми със замърсяването на въздуха се сблъсквате с тях ежедневно. И така са и всички останали, които се разхождат навън. Финните прахови частици вредят на всички еднакво, независимо дали сме богати или бедни, черни или бели. Те не дискриминират.

Концентрациите на замърсители на въздуха, по-специално PM 2,5 и PM 10 се цитират в микрограми на кубичен метър (µg / m3). И последните данни показват, че моята част от града е регистрирала близо до или над защитния таван от 50 µg / m3. [1]

Дори лошата видимост произтича единствено от замърсяването на въздуха - PM 2,5 и PM 10 - което застрашава здравето ни. Отдавна съм се отказал от тютюнопушенето, но се обзалагам, че ако погледнете в дробовете ми в момента, бихте си помислили, че съм активен пушач!

Какво е PM 2.5 и PM 10

PM 2.5 и PM 10. PM буквално означава твърди частици (particulate matter). Има външни и вътрешни източници на фините частици PM 2.5 и PM 10. Отвън те идват предимно от изгорели газове от автомобили, камиони, автобуси и офроуд превозни средства, като строителна техника, моторни шейни или  локомотив. Освен това те идват от дейности, които включват изгаряне на горива като дърва, мазут или въглища и природни източници, като горски и тревни пожари.

PM 2,5 и PM 10 също се образуват от реакцията на газове или капки в атмосферата от източници като електроцентрали и те могат да възникнат на километри от първоначалния източник на емисиите. Тъй като те могат да бъдат пренесени на големи разстояния от своя източник, природни катастрофи като пожари или изригвания на вулкани могат да повишат фините концентрации на частици на стотици мили от източника.

PM2.5 и PM 10 също се произвеждат от обичайни дейности на закрито, като тютюнев дим, готвене (например пържене, сотиране и печене), палене на свещи или маслени лампи и работещи камини и печки за отопление на гориво.

Не можете да видите PM 2.5 и PM 10, разбира се. Точно както не можете да видите бактерии или вируси. Но това не означава, че ги няма. Тези миниатюрни частици могат да преминат от белите ни дробове в кръвоснабдяването ни и да се пренесат из цялото ни тяло. Те може да са невидими за човешкото око, но в достатъчни количества повишават замърсяването на въздуха до нетърпими нива. 

Резултатът е, че получавате главоболие, безхаберие и ревматизъм.

Разликите между PM 2.5 и PM 10

PM 2,5 са 2,5 микрометра в диаметър или по-малки, което е около 3 процента от диаметъра на човешки косъм. Виждат се само под микроскоп. 

PM10 са частиците с диаметър 10 микрометра и те също се наричат ​​фини частици. PM10 е известен също като дишащи прахови частици. Тези частици са достатъчно малки, за да преминат през гърлото и носа и да влязат в белите дробове. Веднъж вдишани, тези частици могат да засегнат сърцето и белите дробове и да причинят сериозни последици за здравето. Частиците PM10 включват PM2.5.

За съжаление, точно защото PM 2.5 са толкова малки, че проникват дълбоко в дихателните пътища, заобикаляйки защитните сили на нашата система, достигат до белите дробове. Нашето тяло просто не е проектирано да ги блокира. Те са по-леки и навлизат по-дълбоко в тялото ни за разлика от PM 10, причинявайки по-голяма вреда на здравето ни; те също остават във въздуха по-дълго и пътуват по-далеч.

Как PM 2.5 и PM 10 влияят на здравето ни

Преди сериозните заболявания да станат очевидни - и разбира се това е резултат от кумулативно излагане без носене на някаква форма на защита - има и други краткосрочни ефекти: 

  • Дразнене на носа, гърлото и белите дробове; 
  • Кашлица, кихане, хрема; 
  • Недостиг на въздуха. 

Счита се, че хората с белодробни и сърдечни проблеми, деца и възрастни хора са особено чувствителни към PM2,5. [2] 

Фактът е, че хората, които живеят в градове с високи концентрации на PM 2,5 и PM 10, имат повече инфаркти, намалена функция на белите дробове, по-лоша астма и умират по-млади. Индексите, които измерват замърсяването на градския въздух, обикновено се фокусират повече върху нивата на PM 2,5, отколкото на PM 10. Истината е, че нивата и на двете са по-лоши през зимата.

PM 10 се считат за по-безопасни

Източниците на PM 10 включват операции по раздробяване или смилане и разхвърляне на прах от превозни средства по пътищата. Тези малки частици, 30 пъти по-малки от ширината на косъма са достатъчно малки, за да се хванат в отбранителните ни косми от носа и в горните дихателни пътища на белите ни дробове.

PM 10 дразни човешките дихателни пътища особено сред астматиците и възрастните хора. Те карат очите ни да горят а гърлото ни да изсъхва. Експертите в областта на общественото здравеопазване обаче са по-малко загрижени за тези по-големи форми на твърди частици, защото защитните сили на нашия организъм са достатъчно ефективни срещу тях. Малките косми по дихателните пътища блокират част от PM 10. Също така можем да изкашляме и да издишаме част от тях. 

В допълнение, частиците PM 10 могат да останат във въздуха за минути, може би до няколко часа, докато частиците PM 2,5 могат да останат с дни или дори седмици. В резултат, въпреки че нивата както на PM 2.5, така и на PM 10 са под постоянно наблюдение, експертите смятат, че PM 2,5 е по-вредният от двете.

Както PM 2.5, така и PM 10 са опасности за здравето, според експертите

Осведоменост за опасността, представлявана както от PM 2.5, така и от PM 10 нараства. Световната здравна организация (СЗО) вярва, че те засягат повече хора по целия свят, отколкото всеки друг замърсител. В своя доклад за 2005 г. организацията заключава, че „цялото население е засегнато, но чувствителността към замърсяването може да варира в зависимост от здравето и възрастта. 

Доказано е, че рискът от различни резултати нараства и има малко доказателства, които да предполагат праг, под който не биха могли да се очакват неблагоприятни последици за здравето “. [3] С други думи, дори краткосрочното излагане на тези финни прахови частици носи риск от последствия за здравето.

За щастие градските власти постепенно започват да осъзнават значението на чистия въздух и нивата на PM 2,5 и PM 10, но само в резултат на постоянни протести на жителите на града и екологичните групи. Нека поддържаме налягането постоянно високо, в противен  ще трябва да се измъкваме от родния си град всяка зима.

Как можете да намалите излагането си на фини частици?

Ако се окаже, че се борите да дишате навън и картата на качеството на въздуха потвърждава страховете ви, престоят в закрити помещения вероятно ще намали риска за вашето здраве, въпреки че някои частици на открито неизбежно ще ви последват. Ако обаче нивата на PM 2,5 са наистина високи, тогава качеството на въздуха в домовете и офисите може да не е много по-добро.

За щастие има начини да намалите излагането си на PM 2.5. На първо място, опитайте се да намалите дейности, които изострят проблема - като създаване на пожари навън и запалване на свещи на закрито. Избягвайте всякаква физическа активност в тези области, където нивата на фини частици са високи. Например можете да планирате пътуването си да пътувате на работа през по-чисти и по-малко замърсени квартали и маршрути.

И накрая, използвайте някакъв вид защитно оборудване, приспособление или метод както на закрито, така и на открито. Airlief маската може да ви предпази както от PM 2.5, така и от PM 10 и освен това е удобна и се предлага в 2 дизайна. 

[1] https://maps.luftdaten.info/

[2] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4740125/

[3] http://apps.who.int/iris/bitstream/10665/69477/1/WHO_SDE_PHE_OEH_06.02_eng.pdf

Коментари

Тази статия все още няма коментари

Остави коментар

Статии

Статии AirLief.bg

Каква е разликата между PM 2.5 и PM 10?

Каква е разликата между PM 2.5 и PM 10?

Научи за разликата между PM 2.5 и PM 10, откъде идват, какво причиняват на нашето здраве и как може да защитите себе си и семейството си от тях. Научи за разликата между PM 2.5 и PM 10, откъде идват, какво причиняват на нашето здраве и как може да защитите себе си и семейството си от тях. 2023-09-13T19:28:05+03:00 Каква е разликата между PM 2.5 и PM 10?

<p><span style="font-weight: 400;">В момента не се чувствам добре в родния си град. Страдам от натрупване от фини прахови частици във въздуха - известни в търговията като PM 2.5 и PM 10. Може би никога не сте чували за тях, но ако живеете в град, който има проблеми със замърсяването на въздуха се сблъсквате с тях ежедневно. И така са и всички останали, които се разхождат навън. Финните прахови частици вредят на всички еднакво, независимо дали сме богати или бедни, черни или бели. Те не дискриминират.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Концентрациите на замърсители на въздуха, по-специално PM 2,5 и PM 10 се цитират в микрограми на кубичен метър (&micro;g / m3). И последните данни показват, че моята част от града е регистрирала близо до или над защитния таван от 50 &micro;g / m3. [1]</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Дори лошата видимост произтича единствено от замърсяването на въздуха - PM 2,5 и PM 10 - което застрашава здравето ни. Отдавна съм се отказал от тютюнопушенето, но се обзалагам, че ако погледнете в дробовете ми в момента, бихте си помислили, че съм активен пушач!</span></p> <h3><span style="font-weight: 400;">Какво е PM 2.5 и PM 10</span></h3> <p><span style="font-weight: 400;">PM 2.5 и PM 10. PM буквално означава твърди частици (particulate matter). Има външни и вътрешни източници на фините частици PM 2.5 и PM 10. Отвън те идват предимно от изгорели газове от автомобили, камиони, автобуси и офроуд превозни средства, като строителна техника, моторни шейни или&nbsp; локомотив. Освен това те идват от дейности, които включват изгаряне на горива като дърва, мазут или въглища и природни източници, като горски и тревни пожари.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">PM 2,5 и PM 10 също се образуват от реакцията на газове или капки в атмосферата от източници като електроцентрали и те могат да възникнат на километри от първоначалния източник на емисиите. Тъй като те могат да бъдат пренесени на големи разстояния от своя източник, природни катастрофи като пожари или изригвания на вулкани могат да повишат фините концентрации на частици на стотици мили от източника.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">PM2.5 и PM 10 също се произвеждат от обичайни дейности на закрито, като тютюнев дим, готвене (например пържене, сотиране и печене), палене на свещи или маслени лампи и работещи камини и печки за отопление на гориво.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Не можете да видите PM 2.5 и PM 10, разбира се. Точно както не можете да видите бактерии или вируси. Но това не означава, че ги няма. Тези миниатюрни частици могат да преминат от белите ни дробове в кръвоснабдяването ни и да се пренесат из цялото ни тяло. Те може да са невидими за човешкото око, но в достатъчни количества повишават замърсяването на въздуха до нетърпими нива.&nbsp;</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Резултатът е, че получавате главоболие, безхаберие и ревматизъм.</span></p> <h3><span style="font-weight: 400;">Разликите между PM 2.5 и PM 10</span></h3> <p><span style="font-weight: 400;">PM 2,5 са 2,5 микрометра в диаметър или по-малки, което е около 3 процента от диаметъра на човешки косъм. Виждат се само под микроскоп.&nbsp;</span></p> <p><a href="https://www.health.nsw.gov.au/environment/air/Pages/particulate-matter.aspx"><span style="font-weight: 400;">PM10 са частиците с диаметър</span></a><span style="font-weight: 400;"> 10 микрометра и те също се наричат ​​фини частици. </span><span style="font-weight: 400;">PM10 е известен също като дишащи прахови частици</span><span style="font-weight: 400;">. Тези частици са достатъчно малки, за да преминат през гърлото и носа и да влязат в белите дробове. Веднъж вдишани, тези частици могат да засегнат сърцето и белите дробове и да причинят сериозни последици за здравето. Частиците PM10 включват PM2.5.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">За съжаление, точно защото PM 2.5 са толкова малки, че проникват дълбоко в дихателните пътища, заобикаляйки защитните сили на нашата система, достигат до белите дробове. Нашето тяло просто не е проектирано да ги блокира. Те са по-леки и навлизат по-дълбоко в тялото ни за разлика от PM 10, причинявайки по-голяма вреда на здравето ни; те също остават във въздуха по-дълго и пътуват по-далеч.</span></p> <h3><span style="font-weight: 400;">Как PM 2.5 и PM 10 влияят на здравето ни</span></h3> <p><span style="font-weight: 400;">Преди сериозните заболявания да станат очевидни - и разбира се това е резултат от кумулативно излагане без носене на някаква форма на защита - има и други краткосрочни ефекти:&nbsp;</span></p> <ul> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">Дразнене на носа, гърлото и белите дробове;&nbsp;</span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">Кашлица, кихане, хрема;&nbsp;</span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">Недостиг на въздуха.&nbsp;</span></li> </ul> <p><span style="font-weight: 400;">Счита се, че хората с белодробни и сърдечни проблеми, деца и възрастни хора са особено чувствителни към PM2,5. [2]&nbsp;</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Фактът е, че хората, които живеят в градове с високи концентрации на PM 2,5 и PM 10, имат повече инфаркти, намалена функция на белите дробове, по-лоша астма и умират по-млади. Индексите, които измерват замърсяването на градския въздух, обикновено се фокусират повече върху нивата на PM 2,5, отколкото на PM 10. Истината е, че нивата и на двете са по-лоши през зимата.</span></p> <h3><span style="font-weight: 400;">PM 10 се считат за по-безопасни</span></h3> <p><span style="font-weight: 400;">Източниците на PM 10 включват операции по раздробяване или смилане и </span><span style="font-weight: 400;">разхвърляне на прах от превозни средства по пътищата</span><span style="font-weight: 400;">. Тези малки частици, 30 пъти по-малки от ширината на косъма са достатъчно малки, за да се хванат в отбранителните ни косми от носа и в горните дихателни пътища на белите ни дробове.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">PM 10 дразни човешките дихателни пътища особено сред астматиците и възрастните хора. Те карат очите ни да горят а гърлото ни да изсъхва. Експертите в областта на общественото здравеопазване обаче са по-малко загрижени за тези по-големи форми на твърди частици, защото защитните сили на нашия организъм са достатъчно ефективни срещу тях. Малките косми по дихателните пътища блокират част от PM 10. Също така можем да изкашляме и да издишаме част от тях.&nbsp;</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">В допълнение, частиците PM 10 могат да останат във въздуха за минути, може би до няколко часа, докато частиците PM 2,5 могат да останат с дни или дори седмици. В резултат, въпреки че нивата както на PM 2.5, така и на PM 10 са под постоянно наблюдение, експертите смятат, че PM 2,5 е по-вредният от двете.</span></p> <h3><span style="font-weight: 400;">Както PM 2.5, така и PM 10 са опасности за здравето, според експертите</span></h3> <p><span style="font-weight: 400;">Осведоменост за опасността, представлявана както от PM 2.5, така и от PM 10 нараства. Световната здравна организация (СЗО) вярва, че те засягат повече хора по целия свят, отколкото всеки друг замърсител. В своя доклад за 2005 г. организацията заключава, че &bdquo;цялото население е засегнато, но чувствителността към замърсяването може да варира в зависимост от здравето и възрастта.&nbsp;</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Доказано е, че рискът от различни резултати нараства и има малко доказателства, които да предполагат праг, под който не биха могли да се очакват неблагоприятни последици за здравето &ldquo;. [3] С други думи, дори краткосрочното излагане на тези финни прахови частици носи риск от последствия за здравето.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">За щастие градските власти постепенно започват да осъзнават значението на чистия въздух и нивата на PM 2,5 и PM 10, но само в резултат на постоянни протести на жителите на града и екологичните групи. Нека поддържаме налягането постоянно високо, в противен&nbsp; ще трябва да се измъкваме от родния си град всяка зима.</span></p> <h2><span style="font-weight: 400;">Как можете да намалите излагането си на фини частици?</span></h2> <p><span style="font-weight: 400;">Ако се окаже, че се борите да дишате навън и</span><span style="font-weight: 400;"> </span><a href="https://airlief.com/airlief-app/"><span style="font-weight: 400;">картата на качеството на въздуха</span></a><span style="font-weight: 400;"> потвърждава страховете ви, престоят в закрити помещения вероятно ще намали риска за вашето здраве, въпреки че някои частици на открито неизбежно ще ви последват. Ако обаче нивата на PM 2,5 са наистина високи, тогава качеството на въздуха в домовете и офисите може да не е много по-добро.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">За щастие има начини да намалите излагането си на PM 2.5. На първо място, опитайте се да намалите дейности, които изострят проблема - като създаване на пожари навън и запалване на свещи на закрито. Избягвайте всякаква физическа активност в тези области, където нивата на фини частици са високи. Например можете да планирате пътуването си да пътувате на работа през по-чисти и по-малко замърсени квартали и маршрути.</span></p> <p></p> <p><span style="font-weight: 400;">И накрая, използвайте някакъв вид защитно оборудване, приспособление или метод както на закрито, така и на открито. </span><span style="font-weight: 400;">Airlief маската</span><span style="font-weight: 400;"> може да ви предпази както от PM 2.5, така и от PM 10 и освен това е удобна и се предлага в 2 дизайна.&nbsp;</span></p> <p></p> <p><span style="font-weight: 400;">[1] https://maps.luftdaten.info/</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">[2] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4740125/</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">[3] http://apps.who.int/iris/bitstream/10665/69477/1/WHO_SDE_PHE_OEH_06.02_eng.pdf</span></p>

Сравнение на продукти